Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

HIP-HIP UNDERWEAR by kovacsdora

Kovács Dóra - 2018. 10. 31. 08:00:00
HIP-HIP UNDERWEAR by kovacsdora

Honnan jött a bugyivarrás ötlete?

Tulajdonképpen egész jó áron lehet kapni bugyikat különböző fast fashion üzletekben, de nem találtam megfelelőt magamnak, vagy kicsi, vagy nagy (az egyiknél az S-es jó rám, a másiknál az M-es), vagy bevág a fenekembe, és ez átlátszik a ruhán. 


A bugyikat itt vásárolhatod meg >> https://www.hip-hip.hu/hip-hip-fehernemu

 

Másrészt nem szeretném támogatni ezeket a fast fashion boltokat, és amit meg tudok varrni, azt már nem vásárolok boltban. Bár van, amit megveszek én is (pl. kabát, farmer – mert ezeket nem tudom megvarrni, vagy csak nagyon hosszú idő alatt lennék vele készen és sok alkatrész kellene hozzá, nem érné meg ilyen kis mennyiségben beszerezni), de a bugyi az pont olyan dolog, amit tulajdonképpen meg tudok varrni, a gépeim, és a tudásom is megvan hozzá. Egy éve kezdtem gondolkodni a dolgon. A francia bugyi fazont kedvelem, ezért választottam ezt (később talán lesznek más fazonú bugyik is a repertoáromban).

A kezdetek

Először varrtam magamnak néhányat, kb. harmadjára sikerült is olyanra, ami nekem már kényelmes volt, de még nem éreztem tökéletesnek, és aztán abba is hagytam ezt az egész bugyitémát. Nem tartottam annyira jónak, hogy eladásra is készítsek, valamint úgy gondoltam, nem tudnám olyan áron kihozni, hogy az megfizethető legyen, a fast fashion-nel nem tudok versenyezni, árban legalábbis biztosan nem.
Hónapok teltek így el, majd újra gondolkodtam, hogy milyen “apróbb” terméket tudnék létrehozni, szerettem volna valami olyan ruhaneműt készíteni, ami kisebb, ezáltal olcsóbb is, ezzel szélesíteni a kovacsdora márka termékpalettáját. Megint a bugyinál lyukadtam ki :). De megint meg is akadtam, mert elbizonytalanodtam ennek a létjogosultságában…..mégiscsak olyan “ciki” lenne bugyikat árulni, hogy illik ez bele a kovacsdora arculatába, meg egyáltalán, ki venné ezt meg? Annyi helyen lehet bugyit kapni, miért pont tőlem vásárolnának?
De kedves varróbarátnőmmel, Lillával beszélgetve rádöbbentem, hogy igenis jó és hiánypótló termék lenne, mert nagyon rossz minőségű alsóneműk vannak a piacon, sokszor drágán, és bizony van, aki szívesen áldozna többet is egy valódi, kézzel készült női alsóra. És hogy ciki-e bugyit árulni? :) Végülis bugyit mindenki hord, ez egy olyan dolog, amiről senki nem beszél szívesen, de akkor is szükség van rá. Úgyhogy újra belevágtam a fejlesztésbe.

Period (menstruációs) bugyi, avagy megoldás “azokra a napokra”

Ekkor már megszületett a gondolat (és az leső prototípusok), hogy ne csak sima bugyikat gyártsak, hanem fejlesszem ki a period (azaz menstruációs) bugyikat is. Ezt már kitalálták más külföldi gyártók, szóval nem én találtam fel a spanyol viaszt :) , de a dolog nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, a fejlesztés abszolút tapasztalati úton zajlott. Szükségem volt néhány hónapra, hogy ezt a menstruációs verziót is tökéletesítsem, mivel saját magamon tudtam csak tesztelni őket, és nálam is csak havonta jelentkezik a tesztidőszak :) . De mostanra mind formára, mind minőségre elértem azt a szintet, amit már bátran kiadok a kezemből. Persze mindig van hova fejlődni, és ehhez majd kérném a Ti, azaz a vásárlók visszajelzéseit.
Azt leszögezném, hogy ezek a menstruációs bugyik nem a nagyon erős napokra lettek kifejlesztve, inkább a könnyebb időszakra, kevesebb folyadékra vannak optimalizálva, illetve tampon/kehely kiegészítéseként is megállja a helyét. A tisztasági betétet mindenképpen elfelejtheted! :)

És lássuk milyen anyagokból áll egy ilyen alsónemű:

Anyagválasztás

Az első darabokat még különböző pamutanyagokból készítettem, de nem voltam elégedett. A második körös fejlesztések során találtam meg a megfelelő sztreccspamutot, amely nyúlásában és vastagságában tökéletes. Nagyon finom, vékony anyag, én néha el is felejtem, hogy rajtam van, annyira kényelmes. :) Ebből a típusú anyagból létezik nagyon sokféle szín, azonban a derekában lévő gumiból csak feketét találtam, olyat, ami elég kényelmes és szép. Sajnos bugyigumi fronton nagyon gyér a rövidáru boltok felhozatala.
A későbbiekben tervezek még testszínű bugyikat is varrni, de ahhoz előbb találnom kell színben passzoló gumit, vagy pedig a saját anyagából fogom megoldani, de erről most kár is beszélni, nem szeretnélek ilyen technikai kérdésekkel untatni benneteket, ez legyen csak az én gondom. :)
A menstruációs bugyi belső részén egy 100% pamut anyag van bevarrva, és a két anyagréteg között van a vízzáró (ám de légáteresztő) anyagréteg. Így három réteg van az ülep részen, de még ígyis csak 2-3 mm vastagságú összesen, ami egyáltalán nem zavaró.

Tisztítás

Mint fentebb írtam, magamon teszteltem őket, így a saját tapasztalatomat tudom megosztani veletek. Én simán beteszem a mosógépbe 40 fokra, és teljesen tisztán veszem ki onnan. Úgyhogy az én tapasztalatom az, hogy nem igényel semmiféle előre beáztatást, vagy kézi mosást. Az anyagokat egyébként előre kimostam 40 fokon, tehát ha továbbra is 40 fokon mosod, nem fog összemenni. Ha ennél magasabb hőfokot választasz, akkor előfordulhat zsugorodás, mivel a pamut nagyobb hő hatására képes összemenni.

Összegezve

Kétféle bugyit találtok most a kollekciómban, mindkettő fekete színű francia bugyi, az egyik “normál”, minden napra, a másik az "easy” elnevezésű menstruációs bugyi, a könnyebb napokra.
A normál bugyit kis szürke címke jelöli, a menstruációsat pedig a piros címkéről lehet megismerni, így biztos nem kevered össze a fehérneműs fiókodban ;)
Lehet csak 1db-ot is vásárolni, de ha 3-at viszel, akkor kedvezményt kapsz, valamint a hármas csomaghoz jár egy kis szütyő is csomagolásként.

Egy menstruációs ciklust akár 3 db-al is átvészelhetsz, ha sűrűn mosol, de 6 db-al már biztos, hogy nem fordul elő olyan, hogy mind a szennyesben van, és menstruációs bugyi nélkül maradsz. :)

UPDATE: Már megjelent a hip-hip strong menstruációs bugyi is, amelybe egy plusz nedvszívóréteg került, ezáltal több folyadékot is tud tartani. 

>> https://www.hip-hip.hu/hip-hip-fehernemu/hip-hip-menstruacios-bugyi

Méretek

A méretezésnél csak a csípőméretet veszem figyelembe, ezért, meg egyébként is más a méretezés, mint a ruháknál.