Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Menstruációs bugyival a várandósság alatt és szülés után

Kovács Dóra - 2021. 01. 22. 12:44:04
Menstruációs bugyival a várandósság alatt és szülés után

Már a várandósságom alatt sokat gondoltam rá, hogy megosztom majd a tapasztalatomat a menstruációs bugyikról, hogy tudtam-e ebben az időszakban hasznosítani őket, illetve segítettek-e a szülés után. Bár a terhesség alatt épp hogy nem menstruálunk, mégis szorosan kapcsolódik a fogantatás a menstruációnkhoz. Tobbek között a mensesnek, a méhünknek, a vérnek köszönhetjük, hogy új életet tudunk a világra hozni. 

Azt leszögezném, hogy ezek csak a saját tapasztalataim, nem kérdeztem meg más várandós nőket, csak én magam voltam a tesztalany. 2021 január 8-án született a kisfiam, tehát mostmár két hét eltelt a szülés óta, és vannak tapasztalataim. :)

Hasznát vettem-e a menstruációs bugyiknak a várandósság alatt?

Sajnos azt kell mondjam, hogy nem. Gondolhatnánk, hogy a terhesség alatt nem folyik belőlünk semmi, hiszen nincs menstruációnk. Aki azonban már volt várandós, biztosan tapasztalta, hogy a terhesség alatt a hüvelyflóra eléggé meg tud változni, és a "folyás" mennyisége sokkal több lesz, szervezetünk ezzel a bővebb folyással védekezik az esetleges kórokozók ellen. Felmerül, hogy oké, akkor erre tök jó megoldás lehet a menstruációs bugyi, bennem is felmerült. :)

Azonban a testem ott lent annyira kezdett átalakulni, hogy ez a folyás kicsit előrébb jött a bugyimban, és a mensibugyiban lévő betétrész nekem már elöl rövidnek bizonyult. Valamint a csípőm is szélesedett, úgyhogy a korábban S-es méretű bugyik elkezdtek szorítani. Emiatt pedig nem akartam a teljes bugyipalettámat M-esre cserélni. Úgyhogy maradtam a sima basic bugyiknál, amit naponta háromszor cseréltem és gyakran mostam. Tisztasági betétet nem használtam, mert nem szeretem, meg annyira nem is volt indokolt, nem áztam át annyira. Ez a napi háromszori bugyicsere nekem megfelelt. 

Összegezve: nem javaslom, hogy valaki a terhessége idején vásároljon be menstruációs bugyiból, ettől remélve a megoldást. Esetleg ha más márkánál talál olyat, amelyben a betétrész egészen felmegy derékig elöl és hátul is, annak lehet értelme. 

 

Mi a helyzet a szülés után?

A szülés utáni időszakról már kicsit más tapasztalatokat tudok megosztani. Persze ebben is nagyon különbözőek lehetünk, maga a szülés is sokféleképpen alakulhat. Én hüvelyi úton szültem, és eléggé véreztem a szülés utáni napokban, amivel csak az óriásbetét tudott megbírkózni.

4-5 nap elteltével már tudtam váltani éjszakai betétre, ami még mindig elég nagy :), ezt sajnos a mensibugyival nem tudtam kiváltani.

Viszont kb 1 héttel a szülés után már a hip-hip strong bugyival megpróbálkoztam, és már elegendő volt, persze naponta háromszor cseréltem, de nagyon nagy megváltás volt az eldobható éjszakai betétekhez képest, hogy végre valami természetes anyag ér hozzám ott lent.

Kezdtek visszarendeződni a szerveim és már elég hosszú elöl is a bugyiban lévő betétrész. Most így 2 hét elteltével is még folydogál belőlem valami, de ezt már az easy bugyi is elbírja, és ez így szuper kényelmes, nagyon örülök, hogy végre el tudom hagyni az eldobható betéteket. 

Remélem, hogy hasznos volt ez a kis írásom, és aki pont ebben a szituációban van, talán választ kap a kérdéseire. 

Dóri, hip-hip.